Βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική: οι καλύτεροι συνδυασμοί

Βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική: οι καλύτεροι συνδυασμοί

Βότανα και μπαχαρικά στη μαγειρική: οι καλύτεροι συνδυασμοί

07/12/2021

Ίσως ο καλύτερος τρόπος να δώσουμε γεύση και άρωμα στο φαγητό μας, τα βότανα και τα μπαχαρικά (η αποξηραμένη δηλαδή εκδοχή των φρέσκων) είναι πλούσια σε ευεργετικές ιδιότητες, με τα περισσότερα να ωφελούν το μικροβίωμα του εντέρου και το ανοσοποιητικό και σε πολλές περιπτώσεις να βοηθούν να μειώσουμε το αλάτι, τα λιπαρά και την ζάχαρη στις συνταγές μας. Ταιριάζουν σε κάθε είδος διατροφής, είτε τη χορτοφαγία, είτε τη vegan διατροφή, είτε τη μεσογειακή κ.ο.κ. και πάντα δίνουν χαρακτήρα, χρώμα και άρωμα, με οφέλη.

Τα περισσότερα βότανα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βοηθώντας στη μείωση της κακής χοληστερόλης και προστατεύοντας μας ενάντια στον καρκίνο, με χαρακτηριστικά παραδείγματα το σκόρδο, το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, τα πράσα, τον δυόσμο, το βασιλικό, τη ρίγανη κ.ο.κ. Το σκόρδο είναι επίσης γνωστό για την υπερτασική του δράση, ενώ ο λιναρόσπορος, το λεμονόχορτο, το σκόρδο ξανά και η τριγωνέλλα ρίχνουν τη χοληστερίνη, με την τριγωνέλλα να έχει έξτρα δράση και στον έλεγχο του σακχάρου του αίματος, αλλά και τη δραστηριότητα της ινσουλίνης (όπως επίσης ο λιναρόσπορος και η κανέλα).

ΕΣΠΑ Banner